5 övertygande skäl att investera i solceller just nu
4 april 2024Solcellsbatterier: Är de värda att skaffa?
16 augusti 2024Solceller, är det verkligen värt det?
Det enkla svaret är ja! I de flesta fall är solceller en investering som återbetalar sig i genomsnitt på 10-15 år. I Sverige har över 148 000 solcellsanläggningar installerats hittills och regeringen har beslutat att ge ett avdrag på 20% till de privatpersoner som vill installera solpaneler.
Marknaden för solceller har vuxit något enormt, och det kan vara lätt att tappa bort sig i en djungel av företag, informationskällor, och säljare. En vanlig fråga som vi ofta får, är om det verkligen är lönsamt med solceller. Det är ju en så stor investering, och kan det verkligen betala sig i längden? Spekulationer som dessa har gjort att det vuxit fram myter som ifrågasätter om det faktiskt är värt att installera solceller. I denna artikel går vi in lite närmare på 10 av dessa, och varför det inte stämmer.
1. Solceller betalar sig inte
Solceller lönar sig. Återbetalningstiden på en anläggning är mellan cirka 10 och 15 år, och den normala livslängden för en solcellsanläggning är generellt minst 30 år. Detta innebär att efter 15 år så har du ytterligare lika lång tid med gratis el. Kort sagt, du betalar för hälften av tiden!
2. Sverige har inte tillräckligt många soltimmar
Att norden har få soltimmar jämfört med länder i Central- och Sydeuropa stämmer, men faktum är att Sverige har mycket goda förutsättningar för produktion av solenergi. Det många missar är att solceller arbetar med hjälp av ljusenergi, inte värmeenergi. Det innebär att solceller som är installerade i Sverige kan producera rikligt med solel trots att många av årets månader inte är särskilt varma. Extrem värme kan till och med ses som en nackdel eftersom för hög värme kan leda till ökat energiläckage i systemet.
3. Taket lämpar sig inte för solceller
Det finns inga tak som inte passar för solceller, däremot finns det ett specifikt takläge som passar optimalt. Det absolut bästa är att placera solcellerna i söderläge, men om inte det fungerar går öst- och västligt läge nästan lika bra. Skillnaden i verkningsgrad är så pass liten att det inte är värt mödan och pengarna det kostar att ändra på läget.
4. Solceller är inte bra för miljön
Att det finns en viss miljöpåverkan med solceller vid tillverkningen, transporten och installationen stämmer men när solcellsanläggningen är på ditt tak produceras inga utsläpp.
5. Solceller är brandfarliga
Solcellsanläggningar har till och med en låg brandrisk. Det är enbart certifierade som får installera solcellssystem i Sverige. Detta minskar risken för att farliga misstag begås. Som privatperson får man inte röra någonting på solcellsanläggningen som har med elektricitet att göra.
6. Solceller fungerar inte på vintern
Detta stämmer inte. Solceller producerar fortfarande solel på vintern, men inte lika mycket som på ljusare årstider. Faktum är att överhettade solceller jobbar långsammare. Det verkliga problemet är mörkret. På vintern är det få soltimmar och då kan anläggningen inte producera så mycket solel som man är van vid. Ett batteri som lagrar producerad el över lång tid kan vara en bra lösning på detta.
7. Solceller fungerar inte när det är molnigt
Solceller producerar absolut el när det är molnigt, men självklart inte lika effektivt som när det är strålande sol. Detta beror på skillnaden i ljusstyrka. Även här kan ett batteri vara till hjälp.
8. Underhåll av solceller tar för mycket tid
Att solceller kräver ett högt underhåll stämmer inte alls. Faktum är att de i princip sköter sig själva. Smuts sköljs enkelt bort av regnet. En liten koll då och då för att se till att det exempelvis inte samlats för mycket löv brukar räcka bra.
9. Solceller kan skada ditt tak
Solceller skadar inte ditt tak. Alla våra leverantörer är experter på det de gör, och vet hur man på bästa sätt installerar anläggningen anpassat till just din typ av tak. I många fall kan panelerna till och med hjälpa till att skydda mot visst slitage orsakat av väder och vind, i och med att de täcker stora delar av takets yta.
10. Vi kanske borde vänta med att köpa?
Att vänta på att solcellerna ska gå ner ännu mer i pris är inte nödvändigtvis att rekommendera. Priset har redan dalat mycket på kort tid, och ingen vet säkert vad som kommer hända med marknaden om 3-5 år. Dessutom är det inte säkert att det gröna avdraget på solceller finns kvar hur länge som helst.